Legendes over reuzen en grote ijsjes - Reisverslag uit Queenstown, Nieuw Zeeland van Petra en Arnoud Nobel - WaarBenJij.nu Legendes over reuzen en grote ijsjes - Reisverslag uit Queenstown, Nieuw Zeeland van Petra en Arnoud Nobel - WaarBenJij.nu

Legendes over reuzen en grote ijsjes

Door: Arnoud & Petra

Blijf op de hoogte en volg Petra en Arnoud

12 Februari 2009 | Nieuw Zeeland, Queenstown

Elk landschap heeft z'n eigen verhaal. Volgens de maori hebben die veelal met reuzen van doen. Zo heeft de ene reus ergens wat stenen weggehaald en ergens anders neergelegd, zo ontstond er een meer met aan de rand een berg. Of er was eens een dappere man die een reus had verbrand, door de vrijgekomen warmte smolt de sneeuw die het meer heeft gevormd. Het hart van de reus klopt nog steeds en zorgt ervoor dat het meer elke 5minuten kan stijgen of dalen. De blanke (pakehas) houdt er een wetenschappelijke verklaring op na die te maken heeft met gletsjers die dalen uitslijpen en bergen van morenen achterlaten. De hartslag van het meer is de variatie van de luchtdruk. Een wereld van verschil.

Hallo allemaal! Het is alweer een tijdje geleden en er is alweer zoveel gebeurd; Tonga lijkt een vorige vakantie. Goed waar waren we gebleven? Cape farewell. Vandaar kon de reis alleen maar zuidwaarts, via de westkust afgezakt naar beneden om volgens planning via de oostkust weer omhoog te reizen. We kunnen nu uit eigen ervaring zeggen dat het zuider eiland indrukwekkend is. De westkust is ruig en winderig. De zee beukt op het land en heeft overal rots eilandjes gevormd, de branding is vaak breed en onstuimig. Weinig zwemstrandjes eigenlijk. Voor de zeehonden vaak wel een ideale omgeving om te broeden en te spelen. Bij Punakaiki hebben zich prachtige pancake rocks gevormd. Een combinatie van externe krachten van wind en zee in combinatie met onderaardse opstuwende krachten. Een stuk zuidwaarts zie je vanaf de snelweg een gigantische gletsjer, de franz jozef glacier. Op schaal van de toerismemeter is dit al gauw een 9. Elke paar minuten bieden helikopters en vliegtuigjes toeristen toegang tot of zicht over de gletsjer. Vooral de vliegtuigjes zijn net zoemende muggen die zo lekker lang blijven hangen met zo’n zeurderig geluid. En wij weten hoe dat klinkt, had zo’n stom beest eitjes gelegd op een voor ons nog onontdekte plek in de camper. Dat heeft ons een slapeloze nacht en flink wat beten opgeleverd, ‘s morgens bij daglicht zaten er wel 50 te wachten om zich aan ons te verlekkeren. Na literatuur onderzoek bleek dat alleen de vrouwtjes van de sandfly bijten en het bloed nodig hebben voor de eitjes (wat doen de mannetjes???). We vroegen ons af of dat bij de muggen ook zo was. Maar als we mochten kiezen, dan maar geen van beide.

Even verder op ligt de fox gletsjer, net zo toegankelijk als z’n broertje. Een wandeling van 1,5uur biedt een prachtig uitzicht over de gletsjer, dal en rivier. Helikopter wandelingen (helihikes) en rondvluchten lopen aardig in de papieren dus kopen we maar wat extra ansichtkaarten. Ons excuus is natuurlijk het weer, wolken vanuit het westen stapelen zich op en komen niet over de hoge pieken van Mount Cook en Mount Tasman heen, het loont dan niet de moeite om een rondvlucht te doen, hiervoor is gewoon helder weer nodig. Vanuit het plaatsje Mount Cook aan de andere kant van het gebergte proberen we het nog eens.

Momenteel zitten we in de buurt van het super toeristisch Queenstown, waar geen plek is voor nieuw zeelanders. Er wonen er in ieder geval minder dan buitenlanders. Men zegt dat hier het bungeejumpen is uitgevonden. Daarnaast zijn nog tal van andere adrenaline activiteiten bedacht om het de toeristen naar de zin te maken. Door het slechte en vooral koude weer zijn wij nog niet aan deze activiteiten toegekomen. Maar hopelijk zit er nog een jetboot toertje door de canyon van de shotover rivier in. Zaterdag 14-02 geeft het weerbericht mooi weer op en plannen wij de reis naar Milford en Doubtfull Sound (Fjordland nationaal park) iets wat je gezien moet hebben en hoog in de top10 staat.

Onderweg komen we veel andere reizigers tegen waarmee je een praatje maakt. Zij hebben vaak tips over mooie plekjes, welke tocht te doen, het beste plekje op de boot, een mooie camperplek of gewoon zomaar een praatje over the Netherlands, Holland, Amsterdam or Dutch, wat is eigenlijk het verschil. En ze vinden het allemaal ‘lovely’ dus niet klagen daar.

Wordt vervolgd,
Veel groetjes Petra en Arnoud

• 12 Februari 2009 - 07:36

Roel:

Ha Ar en Peet!

Wicked allemaal!! Mooie foto's!! Wel mooier toch dat zuider eiland?!

Groetjes roel

• 12 Februari 2009 - 08:14

Michiel:

He Ar en Peet,

Kan toch niet ontkennen dat ik hier toch wel een tikkeltje jaloers van wordt! Heb me voorgenomen om maar niet te vaak te kijken haha. Maar zonder gekheid: geweldige foto's en leuk om te zien dat jullie zo'n mooie tocht maken! Veel pelzier met de verdere avonturen!

Doei Michiel

• 12 Februari 2009 - 12:10

Je Nichtje:

Heb mijn berichtje op het verkeerde verhaal geplaatst maar je zult hem vast wel lezen. Liefs

• 13 Februari 2009 - 08:46

Martijn Groenewegen:

Arnoudus en Peet, wat een schitterende reis zijn jullie aan het maken. Het ziet er allemaal prachtig uit. En zoals ik het kan zien kom je op de meest afgelegen plekken. Wat een rust. Geniet ervan en tot een volgende bericht.

• 14 Februari 2009 - 13:24

HR:

Het zou verboden moeten worden!!! Zulek leuke verhalen en moie foto's! Krijg kriebels van ;-)
    Leuk om jullie ervaringen zo te volgen. Beter dan al die sombere berichten hier in NL over de creitcrises en sinds gisetern de officiele resessie in NL. Vakantie en verre vreemde oorden ontdekken. Dat is gaaf!

Nog veel plezier met de laatste dagen!

Groet, HR

• 14 Februari 2009 - 18:39

Elsje:

wat'nmooie foto'sgeweldig allemaal,leuk verhaal,wandelen kan je daar wel.en wat'n enorme gletschers.zitten jullie nu helemaal in 'tzuidenen zeker binnenkort a.d. oostkust terug.jammer dat telefoongesprek zo slecht te horen was,was en bij jullie en bij ons slecht weer.morgen pa'sverjaardag vieren,zullen jullie missen,vooral de hartige taart,nu lieve
    Petra en Arnoud tot d.volgende keernog heel veel reisplezier liefs mam,gr.v.pa.

• 15 Februari 2009 - 08:54

Danielle En Eric:

hoi petra en arnoud,

wat een mooie verhalen, jullie moeten schrijver worden. Het ziet er allemaal super mooi uit! Wat een geweldige reis. Leuk om jullie zo helemaal te kunnen volgen, we kijken iedere keer weer of er al weer een berichtje van jullie binnen is gekomen, erg leuk!
    wij zijn ons hier al voor aan het bereiden op de carnaval volgende week.
    Heel veel plezier nog!!

groetjes eric en danielle

• 16 Februari 2009 - 11:57

Carla:

Hoi Arnoud en Petra, geweldig hoor, die verhalen van jullie met die mooie foto's er bij. Dan is zo'n digitale camera wel een uitkomst. Je moer er toch niet aan denken dat je zoveel rolletjes moet laten ontwikkelen. Nog veel plezier en niet te veel wennen aan die ruimte en rust. Groetjes :-)

• 18 Februari 2009 - 08:33

Hildebrand:

Ha, Ar en Peet!

Als ik dat zo allemaal zie, krijg ik echt kriebels om ergens heen te gaan en te genieten van alle mooie dingen die daar dan zijn. Hoe onwijs. Het moet maar weer snel zomervakantie worden!
    Maar hier is het verder ook wel ok hoor. Afgelopen weekend pa's verjaardag gevierd. Was weer gezellig. Maar moet wel zeggen dat het toch een heel andere verjaardag is, zonder jullie. Best maf. Ma wilde eigenlijk nog een hartige taart bakken, want: "die mis ik nu wel erg hoor..." Maar gelukkig heeft ze het niet gedaan, anders zaten ze nu nog alle resten op te eten; er was weer genoeg! :-)
    Voor jullie begint het alweer op te schieten, nog een kleine maand...
    Dus, geniet er nog even flink van!

Liefs van ons:
    Daniëlle en Hildebrand

• 22 Februari 2009 - 14:29

Hans Amesz:

Ga zo door met het zetten van fraaie pics, alleen hoop ik dat er bij overschrijding van de 100 stuks, iemand anders opstaat om jullie te sponseren. Wat een geweldige avonturen overigens !!

Ciao, Hans

• 22 Februari 2009 - 14:31

Hans:

Even voor de goede orde, ik heet Amesz en geen Amesh.......... lol

• 22 Februari 2009 - 17:45

Mam:

he waar zijn jullie nu?we zijn erg benieuwd,je weet moeders maken zich vlug ongerust als ze al 10dg. niets gehoord hebben.nog op'tzuidereil.of al overgevaren.begint opteschieten,wanneer gaan jullie naarFigieil.?begin mrt.zeker,nu geniet er nog even van,veel liefs v.ons twee free en elsje.